Nepabeigtā dienasgrāmata


27. Jūnijs 2006

(bez virsraksta) @ 11:09

Vakar noskatījos kādu filmu un šorīt aizdomājos par to, kas padara mākslas darbu par izdevušos. Par izdevušos manā, subjektīvajā skatījumā. Mani patiesībā neinteresē mākslas darbs pats par sevi, bet gan tas, vai cilvēks, kas to ir radījis, ir mākslinieks, vai viņš ir personība un vai viņam ir izdevies pateikt kaut ko, kas ir bijis būtiski viņam. Ir svarīgi, lai tas būtu bijis būtiski viņam. Un svarīgi, lai tas būtu izdevies. Man šķiet, ka tad, ja tas viss sakrīt, viņa pateiktais kļūst būtisks arī man. Lai arī es neesmu dzīvojis tajā valstī un tajā laikā, es neesmu nodevis, nogalinājis, ticis nodots, nu, vismaz tādā veidā, kā tas notiek tajā filmā. Jā, es esmu mīlējis un man ir bijušas līdzīgas jūtas pret to vai citu cilvēku, taču nedomāju, ka tas ir galvenais. Ir simtiem filmu par mīlestību, kuras skatoties, cilvēki raud, jo VIŅIEM TĀ NAV. Viņi skatās un īsajā tumsas kadrā starp fināla skūpstu saulrietā un filmas titriem pār viņu sakniebtajām lūpām izlaužas asarains: "Bļaģ, kā es gribētu kaut reizi mūžā tādu mīlestību!" Es sevi tādos brīžos pieķeru pie vēlmes pateikt: "Bļaģ, kā es gribētu kaut reizi mūžā pateikt par sev būtisko tā, kā nupat pateica šie cilvēki - aktieri, režisori, scenāristi un operatori!" Un te darbojas kāds apburtais motivācijas loks - es to gribu nevis tāpēc, lai filma būtu izdevusies, lai pasaules mākslas darbu plauktos gulētu tāds brīnišķīgs mākslas darbs, lai par mani rakstītu avīzēs un rādītu ziņās, nē, es patiesībā to filmu vai grāmatu, vai gleznu, vai dziesmu, vai dzejoļa rindiņu gribētu tādu tikai viena iemesla dēļ. Lai kāds, kaut tikai viens cilvēks, to noskatoties vai izlasot, raudātu un kliegtu: "Bļaģ, kā es gribētu kaut reizi mūžā pateikt par sev būtisko tā, kā nupat pateica šis vecais perdelis!"



un Ņikita Mihalkovs ir viens no tādiem veciem perdeļiem, kuru varētu spārdīt ar kājām un neieredzēt par visu, kas viņā ir slikts, taču līdz asinīm APSKAUST par to, KĀ viņš ir uzņēmis Saules nogurdinātos
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]kemune
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:24
(Link)
ak tu vīruss
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:25
(Link)
Ai da sukin sin!
[User Picture Icon]
From:[info]ravejsledzejs
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:28
(Link)
Bļeģ...
From:[info]esinja
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:29
(Link)
es ik pa laikam pasako, ko tādu, kas man ļoti patīk un tad ātri aizmirstu. tas būtiskais var būt viens vārds vai memuāri - un tas tev kaut kur iekšā sēž un gaida apgaismību absintu sadzeroties vai pēdējo elpas vilcienu, lai tiktu laukā... un tiks :)
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:38
(Link)
vecais perdelis :)
[User Picture Icon]
From:[info]zum
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:42
(Link)
O, jā!
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:46
(Link)
Bļin, es pirms dažām dienām tieši to filmu atcerējos un baigi sagribējās noskatīties.

Bet "starij perdun" krievu kultūrā reizēm šķiet viens no teju vai lielākajiem komplimentiem.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:46
(Link)
nu es jau tā arī biju domājis
From:[info]citizen_erased
Date: 27. Jūnijs 2006 - 11:47
(Link)
tev jau runaat neapniik
From:[info]tiesibsargs
Date: 27. Jūnijs 2006 - 12:36
(Link)
veciit, shitais domu loks (dubultais) ir aporija. karoch pzdc ar tevi ir un cauri...
[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 27. Jūnijs 2006 - 13:11
(Link)
Jā. Un es par šo filmu arī vakar atcerējos, tikai neatceros kāpēc. Ā, atcerējos, dēļ tās mīlas ainas bēniņos (iegaumējiet bērni, Perdelis bija jau pirms fon Trīra). Bet kāpēc es par to ainu bēniņos atcerējos - to gan es neatceros. Ak nē, atcerējos par filmu cita iemesla dēļ un tikai tad par ainu bēniņos. Citais iemesls bija tas, ka atcerējos, kā tikko Frankfurtē stāstīju par Latvijas nacionālo jautājumu Maskavas redzējumā un Latvijas vēstures kontekstā laipnajam cilvēkam, kas mums izlīdzēja ar naktsmājām un pēc mēneša dosies uz pusgadu ceļojumā apkārt pasaulei, jo ir atlaists no darba un tādēļ saņēmis kaudzi naudas un brīva laika. Vācietis par minēto jautājumu, protams, bija šokā. Un vēl atcerējos, ka iedomājos, ka es gribu sponsorēt Gulaga arhipelāga pārizdošanu latviski, tikko man būs tāda iespēja. Bet varbūt, ka izdošanas fakts jau ir noticis, bet es, nelga, vēl neesmu to pamanījis. Jā, un tas portrets beigās..
[User Picture Icon]
From:[info]dogvila
Date: 28. Jūnijs 2006 - 04:43
(Link)
vecaa Perdelja pirmaa filma bija.
"SAVS STARP SVESHJIEM , SVESH STARP SAVEEJIEM"
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 28. Jūnijs 2006 - 08:43
(Link)
tā man arī ir

Nepabeigtā dienasgrāmata