Nepabeigtā dienasgrāmata


3. Aprīlis 2006

(bez virsraksta) @ 10:08

Pazemināts garastāvoklis, intereses un prieka zudums par agrāk patīkamām nodarbēm, pavājinātas koncentrēšanās spējas, pesimisms, enerģijas zudums, sevis noniecināšana, pastiprināta vainas sajūta, pašnāvības domas, fiziskās aktivitātes izmaiņas, miega traucējumi un ēšanas traucējumi. Ja šīs pazīmes novērojamas ilgāk kā divas nedēļas, tad būtu jāvēršas pie psihologa vai psihiatra.



• Rūpēties par savu organismu - diennaktī miegam paredzēt vismaz 8 stundas, ēst sabalansētu, ar vitamīniem bagātu pārtiku, samazināt alkohola un cigarešu patēriņu, samazināt sāls, cukura, kofeīna daudzumu uzturā, palielināt augļu un dārzeņu daudzumu ēdienkartē.
• Vingrot un vairāk fiziski kustēties, piemēram, apmeklēt peldbaseinu vai vismaz pusstundu dienā staigāt ar kājām svaigā gaisā, pielietot relaksācijas vingrinājumus, aiziet uz masāžu vai palūgt, lai kāds to uztaisa mājās.
• Rūpēties par savu emocionālo labsajūtu – ārpus darba tikties ar sev patīkamiem cilvēkiem, atvēlēt laiku ģimenei, tikties ar sen neredzētiem draugiem.
• Nepieciešamības gadījumā atrast laiku un vietu, kur pabūt vienam, piemēram, aiziet uz dievkalpojumu, aizbraukt pie jūras u.tml.,
• Darīt to, kas patīk un to, kas palīdz justies labāk, piemēram, paklausīties labu mūziku, pārlasīt iemīļoto grāmatu, ieiet vannā, aiziet uz teātri vai kino, paskatīties foto albumus, apēst kaut ko ļoti garšīgu, ko nevar atļauties ēst katru dienu u.c..
• Pārmainīt savā apkārtnē to, ko var izmainīt, piemēram, pārkārtot istabu, atbrīvoties no sen nevajadzīgām lietām, veikt lielo pavasara tīrīšanu.
• Atrast laiku radošām nodarbēm, piemēram, sākt apgūt kaut ko jaunu, zīmēt, rakstīt, fotografēt.
• Runāt ar tuviniekiem par savām emocijām vai rakstīt dienasgrāmatu.

(c) vm.gov.lv
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]siltavieta
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:11
(Link)
pazemināts garastāvoklis, zemisks garastāvoklis
[User Picture Icon]
From:[info]dzha
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:14
(Link)
neee, nee - jaaaizbrauc uz aafriku! patiesi. man shaadi bija gandriiz divus gadus. tagad esmu atpakalj un laimiiga pa visu gjiimi un paarliecinoshi - uz visu atlikusho dziivi! :) var jau buut, ka Tev kaut kur pasaulee ir cita vieta, kuraa Tevi gaida... bet noteikti ir. katraa zinjaa labaak neesi sheit, ja Tev seit nav labi!! es nopietni. patiesi.
[User Picture Icon]
From:[info]heartstripper
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:15
(Link)
Un kā "paaugstināt garastāvokli" tiem, kam pensija 60 ls un nepietiek naudas ēdienam?
[User Picture Icon]
From:[info]dzha
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:20
(Link)
aafrikaa izgliitots jauns cilveeks, kas runaa triis valodaas un straadaa bez briivdienaam katru dienu vairaak nekaa 12 stundas,, pelna Ls 60 meenesii, un.... ir laimiigs. vieniigi vinjsh veeleetos sev gjimeni un beernus, tacu tam tur vajag naudu. gan jau... kaadreiz. un atkal smaida.
vinji visi tur ir laimiigi. arii maala buudaa. laimiigi par to ka dziivo - par to, ka ir veejsh un saule. briiviiba. laimiigi par katru mirkli, kuru piedziivo un izdziivo. mees esam idioti!
[User Picture Icon]
From:[info]heartstripper
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:29
(Link)
Āfrikā varbūt var dzīvot salmu būdās, pārtikt no banāniem, kas kokos aug, un staigāt gurnu apsējos. Tomēr mēs dzīvojam citā kontinentā, citā valstī ar citu vēsturi, kultūru.
Laikam jau kaut kas nav kārtībā, ja ir simtiem miljonāru-politiķu, bet liela daļa tautas tajā pašā laikā knapi velk galus kopā un lāpās, kā māk.. Nepieminot vispār da jebkuru sistēmu - izglītība, medicīna..
Ja godīgi, kauns par tādiem latviešiem, kas savu tautu dēvē par idiotiem..
[User Picture Icon]
From:[info]dzha
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:39
(Link)
es runaaju par attieksmi. par cilveeka attieksmi pret dziivi, apkaartni un citiem cilveekiem ap sevi. par ruugshanu. par riebekliibaam. par iignumu. ja nebuutu taa visa, te buutu krietni gaishaak - neatkariigi no naudas summaam, politikjiem, visa. tas "idioti" bija vairaak domaats uz sevi, un taadiem kaa es - kam patiesiibaa viss shai dziivee ir, bet vienalga veel nav labi. nez kaadeelj.
te nav iistaa vieta sshaadai diskusijai, tachu tici man - es nedomaaju kaut kaadus vispaarinaajumus par tautu vai ko taadu. nezinu, kaa cieniit tautu. es cienu, katra individuaalaa cilveeka speeju nemaitaat dziivi sev un citiem. katra speeju radiit gaishumu ap sevi. izraadaas , ka citaas zemeez cilveeki to maak mazlietinj labaak. tas arii viss, ko meegjinaaju pateikt :) sorry, ja tevi kaa nebuut aizvainoju.
[User Picture Icon]
From:[info]heartstripper
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:45
(Link)
Latvijā ir ļoti daudzi cilvēki, kas redz, mīl dabu, kas ziedo sevi citiem, valstij, kas nodarbojas ar labdarību, kas cenšas citiem palīdzēt. Vajag jau arī to ieraudzīt..
Latviešiem ir sava savdabīga daba, tur neko nepadarīsi. Bet tāpēc tas jāapzinās un jācenšas. Piemēram, nepiesaistīt savas domas un sajūtas negatīvajam, tumsai, bet vairāk domāt par sauli, gaismu, par pozitīvo. To nevar iemācīt un piespiest, tas ir jamāk un jāgrib. Bet tādi cilvēki ir. Un paldies Dievam..
Citu zemju cilvēkiem ir bijusi citāda vēsture, varbūt ne tik smaga kā mums. Latvija ir ļoti daudz cietusi, ļoti. Visi kari, iebrukumi, laupīšanas, slaktēšanas, izsūtīšanas. Un tagad vēl pašu vadoņi taisa ciet pieminekli, baidoties no krieva. Nožēlojami. Trūkst arī vienotības. Tā tendence izpatikt un bučot pakaļas lielajām valstīm, identitātes trūkums, pašcieņas trūkums. Daudz mīnusu.
Bet tomēr.. Ir tas sīkstums un apslēptais spēks.. Jācīnās. Caur grūtībām jau tikai var augt.
[User Picture Icon]
From:[info]justmy2cents
Date: 3. Aprīlis 2006 - 11:09
(Link)
Vai Tev neliekas, ka ar to peedeejo teikumu ieshaavi pati sev kaajaa?
[User Picture Icon]
From:[info]heartstripper
Date: 3. Aprīlis 2006 - 11:10
(Link)
Ne mirkli.
[User Picture Icon]
From:[info]sirdna
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:31
(Link)
Vai ir jābūt visām pazīmēm, lai ietu pie daktera. Pēdējos gadiņus 30 man ir visas, tikai ēdu kā ruksis un guļu arī cieši un laimīgi.
[User Picture Icon]
From:[info]nrk
Date: 3. Aprīlis 2006 - 10:37
(Link)
bet man patīk VM iniciatīva. citādi visi puksts, ka ierēdņi nedomā apr tautai tuvām lietām. Un ja jau ministrija saka, tad jau jādara..
[User Picture Icon]
From:[info]hestia
Date: 3. Aprīlis 2006 - 11:29
(Link)
Sevis lietošanas pamācība. Nezkādēļ asociējas ar datorspēli Sims.
[User Picture Icon]
From:[info]jumts
Date: 3. Aprīlis 2006 - 20:29
(Link)
tas "pazeminātais garastāvoklis" ir noteikti radies rakstot pa virsu relīzei par gripu ar "pazemināto temperatūru":)))

Nepabeigtā dienasgrāmata