Nepabeigtā dienasgrāmata


14. Marts 2006

(bez virsraksta) @ 13:25

Visbiežākie veterināro inspektoru konstatētie labturības prasību pārkāpumi ir slimo, ārstēto un kritušo dzīvnieku uzskaites neesamība, kā arī dzīvnieku īpašnieku nespēja vai nevēlēšanās nodrošināt tīrību un kārtību novietnēs.

Vēl inspektori pagājušajā gadā pārbaudījuši 3678 putnu novietnes, 703 trušu novietnes, 27 kažokzvēru novietnes, 669 bišu turētājus, 104 zivju dīķus un akvakultūru audzētavas, kā arī 22 savvaļas dzīvnieku novietnes.

Veicot pārbaudes 1567 novietnēs, inspektori atklājuši, ka tajās vairs netiek turēti dzīvnieki.
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]nrk
Date: 14. Marts 2006 - 13:38
(Link)
Ar pārtiku saindējas mazāk

Higiēnas prasību ievērošana gada laikā pārtikas uzņēmumos ir krietni uzlabojusies, taču vēl joprojām 60% uzņēmumu tikai daļēji atbilst šīm prasībām un lielākajā daļā ražotņu, veikalu un sabiedriskās ēdināšanas iestāžu klupšanas akmens ir higiēnas ievērošana ražošanas telpās.

Jau tradicionāli gadu no gada visbiežāk prasības tiek pārkāptas attiecībā uz ražošanas telpu higiēnu – 24% no kopējo neatbilstību skaita. Otrs lielākais neatbilstību skaits konstatēts tehnoloģisko iekārtu un aprīkojuma higiēnā – 18%, bet 11% pārbaužu konstatēta neatbilstība produktu marķējumā un pavaddokumentos. Klibo arī personāla higiēna, tīrīšanas un dezinfekcijas režīmu, tehnoloģiskā procesa, temperatūras režīma ievērošana, kā arī personāla apmācība.

Sabiedrības veselības aģentūras dati par saslimstību ar akūtām zarnu infekcijām liecina, ka grupveida saslimšanas gadījumu skaits, kas liecinātu par pārtikas uzņēmumu vainu, bijis visai neliels – "tikai" 25 gadījumi. Salīdzinājumā – 2003. gadā reģistrēja 84 gadījumus, bet 2002. gadā – 79. Konkrēti ar pārtikas uzņēmumiem saistīto saslimšanu bijis 18. Vairāk nekā trešdaļa saslimušo tikuši "aplaimoti" ar salmonelozi.
[User Picture Icon]
From:[info]kemune
Date: 14. Marts 2006 - 13:57
(Link)
protams, pašu interesantāko viņi nepasaka, ko tad tur īsti tur?

Nepabeigtā dienasgrāmata