Nepabeigtā dienasgrāmata


9. Septembris 2003

??odienas cit??ts @ 11:15

Emociju paušana rakstiskā veidā var palīdzēt ātrāk sadziedēt dažādus fiziskus ievainojumus, jo rakstīšanas procesā tiek stiprināta cilvēka imūnsistēma, atklājuši psihologi, kuri par saviem pētījumiem informēja Britu Psihologu biedrības konferencē Stoukā pie Trentas.

Pēc psihologu teiktā, viņu atklātā metode ir lēts un vienkāršs paņēmiens, ar kuru pacienti var palīdzēt paši sev.

Pētījumā, kurā tika iesaistīti 36 brīvprātīgie, puse no viņiem tika lūgta aprakstīt vissmagāko savas dzīves pārdzīvojumu, izklāstot, kā viņi toreiz jutušies.

Pārējie eksperimenta dalībnieki saņēma uzdevumu rakstīt par dažādām ikdienišķām lietām, piemēram, kā viņi pavada savu brīvo laiku.

Abu grupu dalībnieki trīs dienas pēc kārtas 20 minūtes veltīja rakstīšanai.

Pēc šiem rakstīšanas vingrinājumiem zinātnieki brīvprātīgajiem augšdelmā izdarīja nelielu dūrienu ādā. Pēc divām nedēļām zinātnieki pārbaudīja, kā šie dūrieni ir sadzijuši.

Izrādījās, ka tiem eksperimenta dalībniekiem, kuri bija rakstījuši par saviem emocionālajiem pārdzīvojumiem, brūce bija sadzijusi labāk.

Savukārt tiem, kuriem brūces bija dzijušas lēnāk, speciālisti konstatēja augstāku stresa un psiholoģiskās spriedzes līmeni.

Psiholoģe Sūzana Skota, kura vadīja šo pētījumu, intervijā BBC teica: "Šie rezultāti norāda uz to, kāda iedarbība ir salīdzinoši īslaicīgai un vienkāršai terapijai, kas var labvēlīgi ietekmēt brūču dzīšanu. Teorētiski tai nav ilglaicīgas iedarbības."

Skota norādīja: "Šo paņēmienu ir vienkārši izmantot, jo cilvēkam nav obligāti jābūt pārdzīvojušam kaut ko briesmīgu, viņam tikai jāapraksta pats smagākais pārdzīvojums savā dzīvē."

Psihologi uzsver, ka stress iespaido arī atveseļošanās procesu pēc operācijām. Mediķi novērojuši, ka cilvēki, kuri cieš no lielāka stresa, pēc operācijas atveseļojas lēnāk.

BNS
9. septembris
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 9. Septembris 2003 - 11:20
(Link)
sevišķi man patika šis te: "Cilvēkam nav obligāti jābūt pārdzīvojušam kaut ko briesmīgu, viņam tikai jāapraksta pats smagākais pārdzīvojums savā dzīvē"
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 9. Septembris 2003 - 11:21
(Link)
pensionārs šokēts konstatējis, ka paša suns aprijis viņa mākslīgos zobus un dzirdes aparātu. 73 gadus vecais Keiptaunas iedzīvotājs Džordžs Rijke pamodies konstatējis, ka no naktsgaldiņa pazudušas ne tikai minētās mantas, bet arī cepurīte
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 9. Septembris 2003 - 11:23
(Link)
vai tas bija tavs smagākais pārdzīvojums dzīvē?
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 9. Septembris 2003 - 11:25
(Link)
Toties kā viņam dzīs!
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 9. Septembris 2003 - 11:25
(Link)
Jaunā robotsuņa kods ir ERS-7 un tam ir uzlabots dizains, vizuālā objektu noteikšana un pieskārienu sensoru tehnoloģija. Jaunajam AIBO ir iebūvēts Wi-Fi bezvadu tīkla atbalsts, uzlabota skaņas kvalitāte un samazināts motora troksnis.
From:[info]buks
Date: 9. Septembris 2003 - 11:47
(Link)
Un kaa atjaunoto imuunsisteemu ietekmee labveelju komentaari emociju izklaastam? :)
From:[info]ronis
Date: 9. Septembris 2003 - 11:50
(Link)
apdeitojos un izdaru nelielu dūrienu augšdelma ādā
[User Picture Icon]
From:[info]skuka
Date: 9. Septembris 2003 - 15:25
(Link)
Tāpēc es brīnos, kur man tik laba veselība.
[User Picture Icon]
From:[info]shelly
Date: 9. Septembris 2003 - 16:20
(Link)
Mums te visiem būtu jābūt veseliem kā gurķīšiem. Un spameriem - divtik.

Nepabeigtā dienasgrāmata