Nepabeigtā dienasgrāmata


4. Oktobris 2008

(bez virsraksta) @ 15:04

šorīt televizorā Mārtiņš Freimanis baroja Egilu Zariņu ar ceptām cūcenēm (Lactarius turpis, also L. plumbeus or L. necator), kas visās ārzemju sēņu grāmatās dēvētas par ekstrēmi indīgām, kancerogēnām un radioaktīvām sēnēm (This species is reported to contain the mutagen necatorin (=7-hydroxycoumaro(5,6-c)cinnoline), and so it cannot be recommended for eating), ar atrunu, ka vienīgi krievi un somi tās ēdot pēc vairāku mēnešu sālīšanas, bet mēs nopirkām tirgū vilnīšus (Lactarius torminosus), par kuriem es te tagad lasu un brīnos, ka visai indīga sēne esot, jāmērcē piecas dienas ūdenī vai jāsāla, citādi izraisot vemšanu (torminosus vispār jau nozīmē "vēdergraizes izraisošs")un viens gadījums reģistrēts, kas izraisījis nāvi, bet labi atceros, ka esmu ēdis novārītas un saceptas mērcē. Man tāds kontroljautājums, vai kāds vēl ir ēdis nesālītus vilnīšus un palicis pie veselības?
 

Comments

 
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:16
(Link)
es. salasīju, izvārīju, apēdu, izdzīvoju.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:17
(Link)
vienā ūdenī, vai ne?
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:18
(Link)
vienā.

pirmā dzirdēšana par kaut kādu vilnīšu baiso indīgumu.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:21
(Link)
wiki: It can induce severe and violent vomiting when eaten fresh, and has been reported to have caused death on one occasion.
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:22
(Link)
kas gan vienā gadījumā no neskaitāmiem nav izraisījis nāvi?
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:23
(Link)
bet nu labi. iebiedēji, iebiedēji.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:18
(Link)
un ēdi vārītas vai vēl cepi?
[User Picture Icon]
From:[info]chimera
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:19
(Link)
tikai izvārīju. turklāt neēdu viena, un nekādu komplikāciju nebija ne man, ne pusienbiedram.
[User Picture Icon]
From:[info]ttp
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:17
(Link)
viss kārtībā, vilnīši tač gardi
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:18
(Link)
Sāls nav sālījumā, bet vārīšanā un mērcēšanā - nevārītiem tiem tāpat kā cūcenēm vai bērzlapēm vajadzētu būt parūgtiem. Cūceņu kancerogēnums manī arī vienmēr ir satraucis - jo īpaši tāpēc, ka neko garšīgāku par bērnībā ēstām mazām marinētām, kraukšķīgām, melnām cūcenēm ar žilbinoši baltu iekšpusi, ilgu laiku nespēju pat iztēloties.
[User Picture Icon]
From:[info]dienasgramata
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:21
(Link)
mutagēnas esot
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:19
(Link)
Bet vispār - nav ko te vārīt gailenes, apēdīs un tad jau redzēs
[User Picture Icon]
From:[info]prtg
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:25
(Link)
Mani kā cilvēku, kurš izaudzis ar radariem pie pilsētas robežas, tas maz uztrauc. Bet vienreiz gan sāpēja vēders un atceros, ka tieši no vilnīšiem, kurus mamma teica, ka ilgi jāvāra, un arī vārīja ilgi, bet sāpēja visticamāk tāpēc, ka mamma raizējās, ka man varbūt sāpēs pēc tiem vilnīšiem, bet tas bija bērnībā un vēders sāpēja bieži, jo bija dažādi uztraukumi, un man arī viens plecs mazliet sāpēja, gribējās to kustināt, droši vien radaru ietekme uz locītavām, un bija arī dedaudz grūtsirdīgi un reizē pacilājoši rudeņos pie vētrainas jūras, bet tagad viss ir pavisam citādi.
From:[info]formica
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:31
(Link)
cik dzirdēts, tad vilnīši jāvāra 2 ūdeņos

http://www.receptes.lv/lat/forums/?tid=482


[User Picture Icon]
From:[info]martcore
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:32
(Link)
ar vilnīšiem čakars zvērīgs, jāvāra aptuveni tikpat daudz kā cūcenes, un finālā, nu, tās nav garšīgākās sēnes pasaulē
respektīvi, baigā jebļa par neko
[User Picture Icon]
From:[info]skuka
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:38
(Link)
vo vo. es neizprotu, kāpēc tirgū jāpērk vilnīšus. es viņus mežā par brīvu neņemu. un vispār dīvaini, ka kāds iedrošinājies tos pārdot.
[User Picture Icon]
From:[info]martcore
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:44
(Link)
domāju, ka pastāv sentimentāli cilvēki, kuri arī alksnenes pērk, lai arī mežā ir grūti paspert soli, kādai neuzbradājot
[User Picture Icon]
From:[info]bessa
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:43
(Link)
katru gadu eedu parasti novaariitus 2x nomainot uudeni apm. 2-4 stundas, veel dziivoju, taada diivaina esmu, bet nekas, visi aatri pierod :DDD
[User Picture Icon]
From:[info]romija
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:49
(Link)
Sēņu inde it kā organismā akumulējoties. Vairāk nepērc?
[User Picture Icon]
From:[info]usne
Date: 4. Oktobris 2008 - 12:54
(Link)
vilnīšiem nav ne vainas, bērnībā bieži lietoti, kad citas sēnes jau beigušās, tā pat kā cūcenes, kuras gan ir diezgan nesmukas un bezgaršīgas.
vispār laukos kad bij sliktie gadi sēnēm lasija un ēda gan cūcenes gan vilnīšus, gan bērzlapes - vārīja un cepa un visi dzīvi.
sēnes pārbaudija pēc principa - nogrieza ja sula salda tad ēdamas, ja rūkta tad labāk neņem vai ari ja ir minētās cūcenes, vilnīši utt. - jāvāra pirms cepšanas, bieži marinēja ziemai.
From:[info]omeega
Date: 4. Oktobris 2008 - 13:16
(Link)
Esmu ēdis (vārītus vienā ūdenī, pēc tam apceptus), nekādas vainas.
From:[info]chaika
Date: 4. Oktobris 2008 - 13:37
(Link)
lai viņi visi iet dirst, vilnīši arī ir ēdamas sēnes un punkts.
From:[info]benis
Date: 4. Oktobris 2008 - 16:04
(Link)
Mazos vilnīšus taču ēd svaigus. Apkaisa ar sāli un ēd. Esmu pats tā darījis.
From:[info]fedrs
Date: 4. Oktobris 2008 - 18:07
(Link)
Nezinu. Vizuāli spēju atšķirt tikai marinētus šampinjonus burciņā no svaigiem kastītē.
[User Picture Icon]
From:[info]mamuts
Date: 4. Oktobris 2008 - 18:20
(Link)
Nu, bračiņ... :DDD domāju, ka ar vilnīšiem ir tas pats, kas ar odzēm: jo tālāk uz dienvidiem, jo ģiftīgāki. Mēs vilnīšus ēdam kilogramiem un nevienam nekas nav noticies - tiesa, zinot, cik labi rietumnieki pazīst sēnes, iespējams, ka viņu un mūsu izpratne par to, kas ir vilnītis atšķiras visai krasi. Varbūt viņi vilnīšus jauc ar bālajām mušmirēm, brīnums tak nebūtu! :DDD
From:[info]merkela
Date: 4. Oktobris 2008 - 18:49
(Link)
Vāru vilnīšus vienā ūdenī apmēram stundu. Pēc tam izskaloju vairākas reizes. Par indīgumu pirmo reiz dzirdu.
From:[info]lepele
Date: 4. Oktobris 2008 - 20:08
(Link)
manā smalkajā sēņu noteicējā pie cūcenēm ir miroņgalva (tb, indīgas) un komentārs par kancerogēnumu. pie vilnīšiem ir šķīvītis ar galdarīkiem (ēdamas) un komentārs, ka pēc sālīšanas ir ēdamas, nu, skaidrs, ka, ja novāra sālsūdenī, tad jau viss ir OK:)
From:[info]dzeina
Date: 5. Oktobris 2008 - 15:30
(Link)
diennakti mērcē sālsūdenī, pēc tam sagriež, kopā ar sīpoliem liek uz pannas, cep, beigās pieliek krējumu & ēd;
ja neizmērcē, būs rūgti - ar alksnenēm tas pats

Nepabeigtā dienasgrāmata